Het Zwarte Woud in Duitsland staat bekend om de dichte bebossing en de prachtige uitzichten. Het gebied in Zuidwest Duitsland bevat veel inheemse bomen, zoals de dennenboom en de lindeboom. Verder zijn er natuurlijk vele soorten dieren die in het Zwarte Woud leven. De kans is namelijk aanwezig dat u een koekoek zult horen wanneer u, tijdens de juiste periode van het jaar, door de bossen van het Zwarte woud gaat lopen.

Het gebied staat daarom ook wel bekend als de thuisbasis van de koekoeksklok. Vroeger maakte de boeren in het gebied rond het Zwarte Woud de koekoeksklokken met de hand om in de wintermaanden wat extra's te verdienen. Hierna zijn volledige gemeenschappen uit het Zwarte Woud zich met de kunst van de koekoeksklok bezig gaan houden. Tot de dag van vandaag worden de klokken nog steeds op dezelfde manier met de hand gemaakt en worden de klokken uit dit gebied gezien als de koekoeksklokken met de hoogste kwaliteit.

Wat veel mensen echter niet weten is dat de koekoeksklok veel meer is dan een prachtige mechaniek, en zorgvuldig vakmanschap. Ze nemen tegenwoordig ook veel geschiedenis en nostalgie met zich mee. Voor veel mensen geeft het een gevoel van samenhorigheid, wat wellicht nog veel belangrijker is dan de algemene functies van de klok. Daarnaast zijn veel koekoeksklokken ook voorzien van andere dieren uit het Zwarte Woud. Elk dier geeft een ander beeld aan de klok.

In dit artikel gaan we daarom dieper in op de dieren die worden afgebeeld op de wereldberoemde klokken en dienen als inspiratie voor de klokkenmakers.

koekoek

Koekoek
In tegenstelling tot dat wat veel mensen geloven, is de koekoek niet gekozen als belangrijkste kenmerk van de koekoeksklokken door zijn populariteit in het Zwarte Woud. Hoewel de koekoek erg opvallend en prominent aanwezig is op de koekoeksklokken, is de vogel in werkelijkheid juist erg verlegen en reist hij vaak alleen. Er is juist voor de koekoek gekozen door het unieke gezang van de vogel, wat op een mechanische manier was na te bootsen. In de mechanische koekoeksklokken wordt het geluid van de vogel namelijk gemaakt door twee houten blaasbalgen, hier wordt lucht doorheen gedrukt wat het geluid van de 'koe' en 'koek' maakt.

Adelaar

Arend
De arend die het vaakst gezien kan worden op de koekoeksklokken is de zeearend. Arend staan vaak als symbool voor wijsheid, kracht en vrijheid, omdat ze hoog in de bomen zitten. Deze grote vogels zitten graag hoog in de bergen; ze jagen het liefst tegen de boomgrens aan. Met een gemiddelde vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm, hebben ze de grootste vleugelspanwijdte van alle adelaars. Bij de authentieke koekoeksklokken uit het Zwarte Woud zitten ze vaak op het hoogste punt van de klok, als beschermers of soms als roofdieren.

 

Bruine Beer

Bruine Beer
Misschien is de bruine beer wel het populairste dier voor de koekoeksklokken. hoewel de bruine beer niet echt meer voorkomt in Duitsland, komt hij nog wel vaak voor op de koekoeksklokken als een terugblik naar de typische eigenzinnigheid van het ontwerp van de authentieke koekoeksklokken. Hun aanwezigheid op de klokken heeft iets sprookjesachtig. Hierdoor zijn de koekoeksklokken met de bruine beer een populaire keuze onder de verzamelaars.

Konijn

Konijn
Konijnen stralen onschuldigheid en pracht uit, wat de voornaamste reden is waarom ze veel voorkomen op de koekoeksklokken uit het Zwarte Woud. Het ontwerp van koekoeksklokken is vaak een beetje eigenaardig, en het konijn draagt hier een steentje aan bij. Maar houdt rekening met het volgende: waar een konijn is, is ook een roofdier. Veel koekoeksklokken beelden namelijk een konijn samen af met een arend: het konijn zit vaak op de grond terwijl de arend van boven toekijkt.

Eland

Eland
Elanden zijn trotse dieren en zijn daarom favoriet bij vele koekoeksklok fanaten en ontwerpers. De verbazingwekkende details dat in het snijwerk van het gewei van de eland zitten is de voornaamste reden waarom ontwerpers zo tevreden zijn over koekoeksklokken met een eland. Een koekoeksklok met eland is een veel gekozen ontwerp bij veel koekoeksklokken eigenaren, omdat het kracht en veerkracht representeert.

Rode vos

Vos
Koekoeksklokken met een vos zijn een favoriet, omdat ze iets sluw en mysterieus uitstralen. Jagend op een konijn symboliseert de vos een sprookje waar veel mensen van zijn gaan houden. De rode vos komt voor in het Zwarte Woud en leeft vaak op één gebied of trekt juist rond door het woud. Hoewel ze vaak territoriaal zijn, is de vrije aard hetgeen wat de vos op de koekoeksklokken zo aantrekkelijk maakt.

 

kerkuil

Uil
Oude verhalen laten vaak niet alleen zien dat de uil kan dienen als tijdbewaker, maar vaak als wijze heerser. Dit is waarschijnlijk de bekendste reden voor het toevoegen van de uilen aan de koekoeksklokken. Het Zwarte Woud is het huis van vele soorten uilen, zoals de kerkuil en de grote gehoornde uil. Vaak wordt één van deze twee soorten aan de koekoeksklokken toegevoegd.

Authentieke koekoeksklokZwarte woud

1 opmerking

judith

judith

bedankt voor deze handleiding niet dat t me lukt maar toch erg leerzaam wat een liefde voor klokken pluim op je hoed

Laat een reactie achter